fejlec

Tetőtér-beépítés

Amikor házbővítésre kerül a sor, két lehetőség közül választhatunk: vagy az alapterületet bővítjük, vagy felfelé terjeszkedünk. A tetőtér-beépítéshez szükséges engedélyek beszerzésére hagyjunk elegendő időt, és ismerkedjünk meg a támogatási lehetőségekkel is.

A tetőtér beépítése a ház értéknövelő felújításai közé sorolható. A tetőtér-beépítéshez szükséges magas tető kialakítása lapos tetőből is viszonylag egyszerűen kivitelezhető, ám még egyszerűbb, ha a sátortetős háznál az addig padlásként funkcionáló rész szerkezete, fedése megmarad, és csak belső munkákat kell végezni a lakhatás érdekében. A tetőtér-beépítés mellett szól, hogy fajlagos építési költségei kedvezőek, hiszen nem kell alapozás, és a gépészeti berendezések többsége is adott már a házban. Tetőtér megépítésével (lapos tetőre), vagy beépítésével egyidejűleg megoldódnak az addig esetlegesen fennálló víz- és hőszigetelési problémák is.
Hátrányai közé egyedül talán a tűzvédelmi problémák sorolhatók: ilyen szempontból a tetőtér az épület egyik legkritikusabb része. A tetőszerkezetek főként fából készülnek, tartószerkezetük éghető anyagú, erre kivitelezéskor és az új lakrész használatakor is figyelni kell. Amennyiben a kivitelezést részben házilag oldjuk meg, akkor gondoljunk arra, hogy a részmunkákra – amelyeket vállalkozóknak adunk ki – sem érvényesíthetjük jótállási igényünket.

Tetőtér beépítési tanácsok kezdőknek

Szeretett otthona , hosszú távú hőszigetelése múlik a tetőtér-beépítés szakszerűségén. A kivitelezők által, Önnek megadott munkadíjak és anyagárak szinte kivétel nélkül egyenesen arányosak a ráfordított munkaórával, és a beépítésre kerülő anyagok minőségével. Láttunk már olcsó és profi munkát, de ez nagyon ritka. Nagy szerencse kell hozzá! Természetesen, egy jó gyakorlati érzékkel megáldott embernek, aki kellő mennyiségű szerszámmal rendelkezik, nem okoz gondot a tetőtér beépítése.

Sok a téves információ a szárazépítészettel kapcsolatban. Ez sajnos tény. Sokszor, még a kereskedők sem tudják mi-mire való. Ez tapasztalat. Kevés a profi szakkönyv itthon. Ez ismét tény. Ezen próbálunk segíteni ezzel a pár sorral.

A hőszigetelés, vízszigetelés és az egyre gondosabb hangszigetelés mellett egy fontos szigetelés gyakran kimarad: a páraszigetelés, páraszabályozás! A levegő, hőmérsékletének csökkenésével egyre kevesebb párát képes magában tartani. Ezért a belső és a külső levegőben lévő pára, nyomáskülönbségéből adódóan, a szerkezeten keresztül, több mint ötszörös nyomással is igyekezhet átjutni a határoló felületen. Ennek a fizikai magyarázata az, hogy a levegőben lévő alkotórészek mindig egyenletesen oszlanak el, tehát az alkotórészek nyomáskiegyenlítésre törekednek.

A belső oldalon elhelyezett párazáró réteg nem képes a belső párát 100%-ig meggátolni a kifelé haladásban. Így mindenképp számolnunk kell egy, a szerkezeten keresztül haladó páramennyiséggel. Lehet ez nagyon kis mennyiség, ill. jelentős, attól függően milyen minőségű a párazáró fólia, és ez mennyire gondosan, szakszerűen van felhelyezve. Ha a pára mozgási útjában hideg felületet talál, lecsapódik, és cseppfolyós állapotba kerül. Ezáltal a szerkezetekbe kerülő víz - mint tudjuk - komoly, néha javíthatatlan károkat okoz a szigetelésben ill. a faszerkezetben. Ilyen esetben, szigetelésünk értékei jelentősen csökkennek a víz hőátvezetése miatt. Ennek elkerülése érdekében minimálisra kell csökkenteni a bekerülő pára mennyiségét ill. ha már bent van, hagyni kell szabadon, de szabályozottan kipárologni a szerkezeten keresztül.

Vannak 'lélegző' páraáteresztő alátétfóliák (pl:dörkendelta-maxx, tyvek, bramac-pro, stb....) amire érdemes rászánni a többletköltséget, hosszú távon megtérül. Szakirodalom azt írja, hogy ilyenkor teljesen kitölthető a szarufaköz a fóliáig. Ha nem lélegző a tetőfólia akkor min. 4-5cm légrést kell hagyni a külső tetőfólia és a szigetelés között. Az első probléma, a szigetelés hőhídmentes beillesztése, amibe sajnos elég kevesen fektetnek kellő időt és energiát. Ez lehetőleg kőzetgyapot legyen. Sajnos, a rockwool már nem a régi, de még talán ez a legjobb. 20cm összvastagságban (10+10cm vagy 15+5cm) hossz és keresztirány.

Tetősík kialakításához tapasztalataink alapján, a cserépléc a legideálisabb. A legnagyobb hibát a belső párazárásnál követik el a nem hozzáértő szakemberek. A fólia minősége, és ennek aprólékos leragasztása gyári ragasztószalaggal, az egyik legfontosabb munkafázis! Ezek után következhet a gipszkarton vagy lambéria burkolat. Itt is látványos minőségi, esztétikai különbségek vannak az elvégzett munkák között, de ez már kevésbé érinti a hőszigetelés hatékonyságát. Csak, értéknövelő a szép munka. Növeli az ingatlan értékét. Remélem, sikerült átadnunk egy-két hasznos információt!

Az építési engedélytől a használatbavételig

Tetőtér-beépítésnél az építési engedélyhez szükséges iratokat a helyi építésügyi hatósághoz kell benyújtani. Be kell szereznünk hozzá egy, az építtető építési jogosultságát igazoló okiratot, mely lehet tulajdoni lap, hagyatékátadó végzés, vagy adásvételi szerződés. A tervezett építési munka építészeti-műszaki tervdokumentációját 4 példányban kell beadni, illetve további 1-1 példányban az érintett szakhatóságok számától függően.
Szükség van a tervező nyilatkozatára arról, hogy a műszaki terveket egyeztette a szakhatóságokkal és a közműszolgáltatókkal, a tervezett műszaki megoldások megfelelnek a hatályos előírásoknak, továbbá, hogy tervezési jogosultsággal rendelkezik. Be kell szereznünk még az érdekelt közművek nyilatkozatait, és ezeket is csatoljuk a hivatalnak.
Az engedély elbírálása során az építésügyi hatóság helyszíni szemlét tart, majd a kérelem benyújtásától számított 60 napon belül határozatot hoz, amelyet megküld az építtetőnek, a tervezőnek, az önkormányzatnak és a határozattal érintett ingatlannal szomszédos telkek tulajdonosainak.
Ezt követően 15 napos fellebbezési határidő lép érvénybe, amely miatt rossz szomszédság esetén tovább húzódhat a folyamat. Mindebből leszűrhető, hogy a tervek elkészítésétől számítva körülbelül három hónap múlva lesz engedélyünk – ha minden jól megy.
A jogerős építési engedély két év elteltével érvényét veszti, kivéve, ha ez idő alatt megkezdődik a munka, és az építkezés indulásától számított öt éven belül az építmény olyan állapotba kerül, hogy megkaphatja a használatbavételi engedélyt.

Vállaljuk új tető készítését és régi tető felújítását, hőszigetelését, tetőtér (padlástér) beépítését, tetőtéri szobák kialakítását gipszkarton szereléssel, tetőtér lambériázását.

 Tetőépítés
- látszó és hagyományos tetőszerkezet építés
- tetőfedés
- beton vagy kerámiacseréppel
- zsindelyezés (bitumenes zsindelyfedés)
- új tető készítés, régi tető felújítás

Tetőtér beépítés
- tetőtéri szobák kialakítása, gipszkartonozás, hőszigetelés
- tetősíkablak behelyezése utólag is
- új tető építés tetőtér beépítéssel
- tetősík ablakok utólagos behelyezése

Egyéb ács és járulékos munkák:
fafödém elkészítése (egyszerű vagy díszes parasztfödém)
szigetelés, hőszigetelés
gipszkartonozás,
fózolt hajópadló lerakása
külső és belső lambériázás

Amennyiben igényt tartanak rá, a faanyag beszerzését, anyag védelmét (rovar és tűzvédelem) kérésre megoldjuk.

Kérésére részletes árajánlatot adunk, ingyenes helyszini felmérést végzünk.

Ajánlat kérés itt: hazgeneral@gmail.com

 

Főoldal

Tervezés

Téglaház Építés

Energiatakarékos Ház Építés

Lakásfelújítás

Vakolás

Szigetelés

Tetőtér Beépítés,Tetőfedés

Nyílászárók

Festés

Elérhetőség

kep