fejlec

Festés-tapétázás-mázolás

 

Cégünk, teljes körű szolgáltatást nyújt a kül- és beltéri felületek felújításában, szebbé tételében, az Ön kreatív ötleteinek megvalósításában.

 

Célunk, hogy az Ön elképzelése, megvalósuljon.

Szolgáltatásaink széleskörű skáláján, a legegyszerűbb alapfestéstől a legkülönlegesebb eljárásokat is megtalálja. Díszítőfestések széles vertikumát, díszlécek, épületszobrász elemek felhelyezését és speciális felületképzéseket

Színkeverést nagy tapasztalattal végzünk, az Ön kérésére, minden érdekes, különleges színárnyalatot elkészítünk.

Magán és közületi megrendelők számára egyaránt vállalunk munkát, garanciával. Kérésére a helyszínen pontos felmérést végzünk, díjmentes árajánlatot és tanácsot adunk. Az anyagbeszerzést természetesen cégünk intézi, megegyezés alapján. A munkálatok alatt maximálisan vigyázunk, és rendet tartunk. Fólia és kartontakarást készítünk, ami véd az esetleges kellemetlenségektől.

A munka végeztével, vállaljuk a sitt elszállítását, tisztaságot és rendet hagyunk, hogy Ön teljes mértékben elégedett legyen.

Cégünk Budapesten és vonzáskörzetében végez munkákat, egyéni megállapodás alapján azonban vidéken is dolgozunk.

Diszperziós festések

A beltéri felületek festésére régebben használt hagyományos enyves festési eljárásokat felváltó közismert és közkedvelt festési eljárás.

A diszperziós bevonat, nagyobb mértékben színtartó, véd a korrózió ellen, kisebb vegyi hatások, gőz és magasbb hőmérséklet mellett is hosszabb ideig megőrzi eredeti állapotát.
A száraz vakolt felületre felhordott alapozórétegen, a diszperziós festés tartós, mosható, tetszetős színű bevonat, amelyet a légnedvesség nem pusztít, nem kopik, és nem porlik le a felületről. A legolcsóbb korszerű eljárás, kis fantáziával, igen sokoldalú felületképzések érhetőek el általa (antikolás, színátmenetek, bordűrök, sablonok, minták, plasztikus anyagok). Szobafestésnél a leggyakrabban alkalmazott eljárás. Jó alapot képez bizonyos díszítőfestő eljárásoknak, későbbi tapétázásoknak. Alapesetben a fűrészporos tapéták átfestésére is ezt alkalmazzuk.

Páradús helyiségekben nem ajánljuk, a nedvesség miatt könnyen gombásodhat.
Leginkább hőhidaknál, elégtelen szellőzésnél, észak-nyugati tájolású homlokzati falaknál fordulhat elő ez a probléma.

Anyagfélék: Héra Diszperzit, Düfa wandweiss, Supra diszperziós beltéri falfesték, Tilatex Akva, Dulux, Alpina, Durlin Alpok

Mészfestés

Az összes festési eljárás között, az egyetlen, ahol a kötőanyag és a festék azonos anyagból, mészből áll.

Mészfestést többnyire fehér színben készítünk, de lehet színezni halvány árnyalatokra, esetleg mintázatot felhordani rá. Fertőtlenítő, egészségóvó hatása közismert. Általában hagyományos mész-cement vakolatra készítjük, illetve már mészfestéssel ellátott felületet újítunk fel vele. A páraátereszto képessége jó, ezért leginkább fürdőszobák, konyhák, mosókonyhák illetve erősen párás gőzös helyiségekbe ajánljuk. Kiválóan alkalmas új épületek első festéséhez, nyaralók, lépcsőházak, pincék, tájjelegű házak, alárendeltebb jellegű épületrészek és bizonyos jellegű műemlékvédelmi munkákra.

Manapság, szinte kizárólag a nagyobb festékgyártók által kínált, készrekevert, javított minőségű mészfestékeket használjuk festési célra.

Anyagfélék: Trilak mészfesték, LaFarge mészfesték, Jub mészfesték, Supra

Enyves festés

Régen megkötött, szárazvakolaton alkalmazunk enyves festést, enyvet ugyanis csak teljesen száraz felületen szabad használni. Az enyvek legtöbbnyire vízben oldhatóak, ezért nem mosható bevonat. Ha megfelelően enyvezett a fal, akkor is csak törlésbiztos, ezért párás helyiségekben nem alkalmazható.

Közismertebb fajtái: oszlatott enyes festés, színfröcskölések különböző mintákkal és színekkel hengerelt, sablonmintázott, vonalazott, plasztikázott, fényporozott, fűrészporos, és a damaszt jellegű változatai. Viszonylag olcsó, kimondottan díszítő jellegű, és nem védelmet nyújtó festési eljárás.

Jellemzően nagyobb belmagasságú "belvárosi", illetve családi házak, régebbi típusú bútoraival berendezett szobáihoz ajánljuk.

Érdekesség: Mintázó eszközei, a szakma legmegbecsültebb szerszámai közé tartoznak, szinte "apáról-fiúra" szállnak.

Latex festés

Nálunk a latex gumit jelent, de külföldön olyan diszperziós festéseket értenek ezalatt, melyek polimerizált lakk nyersanyagú kötőanyaggal készülnek.

Jellemzőjük, hogy viszonylag kis viszkozitással, nagy pigment tartalmúak. Anyagában mintázott, üvegszövet tapéták, vlies tapéták, lábazati tapéták festésére használjuk elsősorban, mert vékony és erős, ugyanakkor rugalmas fetékfilmet képez a felületen. Így a finomabb mintázatú részek is sokkal többször átfesthetők, mint a "hagyományos" diszperziós festékkel. Polisztirolból készült, belső épületdíszítő elemek (stukkók, rozetták, díszlécek stb.) festésére is ezt alkalmazzuk.
A modern díszítőfestő eljárások nagy részének alapját, ez a rendszer adja meg. Kreatív és rendkívül széleskörűen használható bevonat típus. Szobafestésre általánosan használt.

Matt, selyemfényű és fényes változatban készülnek. A mélyebb színűek (vörös, királykék, fekete) és az élénk színek (narancs, tengerkék), megfelelő minőségben, jellemzően csak ebből az anyagféléből állíthatóak elő. Különleges fényhatásai miatt, a damaszt-selyem hatású falfestések elkészítésére is használatos.

Anyagfélék: Dulux, Héra Luxus, Düfa Mattlatex-Seidenlatex-Glanzlatex

Mázolás

A mázolás többféle alapfelületre készülhet. Leggyakrabban a fa, fém (nyilászárok,épületszerkezetek)és falfelületek(olajlábazatok)felületvédő,diszitő jellegű bevonatrendszere.

Minőségi mázolást, csak kiválóan előkészített, kifogástalan száraz anyagú felületekre készíthetünk. Ha az épületasztalos és lakatos nem végzett minőségi munkát a felületen, a mázoló már nem javíthat annyit rajta, hogy "tökéletes" legyen.

A kifogástalan minőségben elkészített külső mázolt felület, karbantartó jellegű átvonásra szorul 3-4 év múlva,(minimális kőltség)jellemzően déli és nyugati fekvésű alapfelületeken és az épületszerkezeteken(ereszdeszka.korlátok stb.) Így jelentős költségek nélkűl mindig kiváloan karbantartot,teljes értékű felületeket használhatnak.Külső térben a felújításra főként az időjárás viszontagságai miatt van szükség, belső térben pedig a természetes használatból eredő kopás, tisztogatás és egyéb sérülések miatt.

A mázolás élettartalma a festékanyag minőségének, a felhordás szakszerűségének, továbbá az előbbiek költségeinek függvényében változik. A jobb minőségű anyag és munka, késlelteti a felújítást.

Főbb mázolómunkák: Kül- és beltéri ajtó-ablak, cső-radiátor és korlátmázolások, kültéri épületszerkezetek mázolása (ereszdeszka, kerítés, korlát, zsalugáter, oromdeszka, oszlopok stb.), kül- és beltéri favédő-színező eljárások, díszítő jellegű mázolások, olajlábazat készítése.

Anyagfélék: Trinát, Supralux, Zeusz, Astralin

Kültéri fémszerkezetek mázolása

Ezek a felületek korrodálódhatnak a leginkább. Lehetnek nyílászárók, ereszek, csövek, kerítések, oszlopok, tetők, garázskapuk stb. Mázolási technológiájuk, annyiban tér el a fa és fal felületektől, hogy a pórustömítés elmarad, mivel a fémfelület pórusai igen kicsinyek, így az anyagok nem képesek behatolni a szerkezetébe. A nedvességet nem szívja magába.

A felületeket gondosan tisztítjuk, korróziómentesítjük és korróziógátló alapozással látjuk el. A bevonat tartóssága, főleg az előmunkálatok minőségétől függ. Régi festék eltávolításakor nem égetünk, csak maratunk, illetve egyéb mechanikai eljárásokat alkalmazunk.

Befejező fázisként, díszítő jellegű fedőmázolással (zománclakkozás) látjuk el. Természetesen a végfázis, készülhet egyéb anyagokkal (kalapácslakk, metál lakk) és technológiával is (patinázhatjuk). A mázolás készülhet fénytelen (matt), magasfényű és selyemfényű változatban.

Tartósan vízbe merülő fémfelületek még gondosabb előkészítést, illetve gyakran speciális anyagokat igényelnek.

Késztapéták

Azok az egy vagy többszínű, díszes, mintás (vagy kevésbé díszes) tapétafélék, amelyek vásárláskori tulajdonságait nem változtatjuk meg, és a díszítésen kívül (bordűr, tapétaszegély) több munkafázison nem esnek át, valamint a munka folyamán nem változik az állaguk.

Némelyik típus festhető, például a fűrészporos tapéta, egyéb festendő lábazati és vliestapéták, és az üvegszövet tapéta.
Gyakorlatban ezeket hívjuk a "hagyományos" tapétáknak.
Jellemző méretük: 0,53 x 10,05 m-es tekercs, de anyaguk és az országok eltérő szabványai miatt, előfordulnak eltérések. Az előkészítés nagysága, a tapétázandó felület épületfizikai lehetőségeit figyelembe véve, rendkívül széles termékskálából lehet válogatni.

Főbb fajtái: papírtapéták, habtapéták, vinyltapéták, textiltapéták.


Papírtapéták

Makulatura tapéták (aljzattapéták):

Alapfelületként készítjük, nehéz tapéták alá, illetve különböző falfestési eljárások alá, amennyiben kisebb dilettáló repedések áthidalására van szükség. Szimplex egyrétegű, papírszínű gyártmányok. Szalag és tekercsszélességű változataik léteznek, több hosszúságban és súlyban.


Könnyű papírtapéták

Egyrétegű (szimplex) sima felületű, egyszínű vagy nyomott mintás tapétaféle. Egyre kevésbé használatos, napjainkban.


Nehéz papírtapéták

Két vagy többrétegű (duplex), dombornyomott tapéták. Színtartóak, de nem moshatóak, dörzsállóságuk gyenge.
Változatos színekben és mintázattal készülnek.


Habtapéták

Kétrétegű alappapírra felhordott festékpaszta, amely lágy meleg tapintást eredményez. A kisebb hibákat elfedi a falakon, a festékpaszta eltérő vastagsága, struktúrája és színe miatt. A kialakuló fény-árnyék játéktól, úgynevezett "színárnyalat változtató" látványt nyújt. Tartós bevonatot képez, enyhén szigetelő és portaszító tulajdonságúak.
Többszínű és csillámpor granulátummal bevont változata is létezik.


Vinyltapéták

Hagyományos vinyltapéta:

Kétrétegű alappapírra készülő, műselyem fedőrétegű tapétaféle. Jelenleg, a legfejlettebb tapétaféle.
Mosható, dörzsálló, tartós bevonatot képez. Változatos színekben és textúrákban kaphatóak.


Szimplex vinyltapéta:

Egyrétegű alappapíron, vékony műanyag filmréteg található. Külsőleg hasonló a hagyományos vinyltapétához, de vékony alappapírjuk miatt, gyenge minőségűek.
Alárendeltebb falfelületekre ajánljuk.


Relief tapéta:

Kétrétegű alappapíron akril fedőréteg (festékpaszta) található. Tulajdonságai megegyeznek a hagyományos vinyltapétákkal. Általában átfesthetőek.


Textiltapéták

Hagyományos textiltapéta:

Papírhordozóra ragasztott szövet vagy textilszálakat tartalmazó, textilmintázatú tapéta. Vastagabb anyagával és sűrűbb textúrájával, elfedi a falak kisebb egyenetlenségeit. Tartós, erős bevonatot képez, jól szellőznek, mosható változataik is léteznek. Környezetbarát tapéták.


Festendő tapéták

A festendő tapéták alapvetően jó tulajdonságait használjuk az általa felépített bevonatrendszerben

- a falak egyenletlenségeinek látványát a textúrájával jól takarja

- hőszigetelő képességgel rendelkeznek, kellemesebb tapintásúak, a hőérzetet növelik.

- Jobban bírják a környezeti behatásokat, ütésállóbbak, a hajszálrepedések képződését megakadályozzák

- Igen változatos, finomabb-durvább textúrájukkal, mintázataikkal, egyenletes optikai hatás érhető el

- Könnyen felújíthatók, látványosan és fantáziadúsan díszíthetők

 

Fűrészporos tapéta

A németországi Wuppertal-ból több mint
100 éve indult hódító útjára, a Raufhaser,
a fűrészporos tapéta, melynek lényege, hogy többször is átfesthető, így lényegesen megnövelhető az élettartama és szélesíthető a felhasználási köre.

Az eredeti Raufhaser tapétákat, mind a mai napig a családi vállalkozásban működő, Erfurt cég készíti.

A tapéta anyaga: Egy alappapírra felhordott ragasztóanyagba, kisebb-nagyobb (finomabb-durvább) szemcsézetű keményfa-köszörületet, fűrészport pergetnek, melyet egy újabb vékony papírréteggel fednek le. A felhasznált szemcsézettől függően, finom, közepes vagy durva struktúrájú tapéták vásárolhatóak. Mivel középnehéz tapéták, minden esetben makulaturázást (aljzattapéta) igényelnek. Így elég sokáig (akár 20-30 év) tartós bevonatot képeznek.

Jellemzőik: Különböző festékekkel átfesthetőek (többször is), diszperziós, latex, olaj festékekkel, és akár mosásállóvá is tehetőek. Tartós, jól szellőző, repedésáthidaló, a falak hibáit jól tompító, gazdaságos bevonat.
Az egyenetlen falak ideális felújító anyaga. Környezetbarát anyagokkal készül. Egyedüli hátrányuk, mint egyébként minden struktúrált anyagnak, hogy a por könnyebben megtapad rajtuk, mint a sima felületen.

Jól kombinálhatóak épületdíszítő elemekkel, egyéb tapétákkal, falburkoló anyagokkal. Többfajta szélességben és hosszúságban kaphatóak.

Üvegszövet tapéta

Az üvegszövet tapétázás technológiája, nyugat-európából ered. Ott alkalmazták először az egyszerű struktúrájú durva üvegszövetet, homlokzati rendszerek alapjaként. Később rossz állapotú, illetve nagy igénybevételnek kitett épületek belső tereinek kialakítására is használni kezdték. Hazánkban első megjelenési helyei, a kórházak, középületek, gyorséttermek. Az üvegszövet gyártók az egyre bővülő piac és a kialakuló versenyhelyzet miatt, termékeik folyamatos továbbfejlesztésének útjára léptek. A fejlesztések, egyenletes anyagminőséget, széles és kifinomult termékskálát eredményeztek.

Anyaga finom üvegszál, melyet különböző vastagságú fonallá sodornak, majd ebből a fonalból, változatos szövetsrtuktúrákkal készülő terméket szőnek.

Az alapfelület, amelyre a bevonatrendszer felkerülhet, lehet új és régi vakolt felület, beton, cement alapú faforgács, gipsz és gipszkarton felület. Viszonlag gyors előkészülettel megkezdhető a felületek áttapétázása. A fal kisebb repedéseit, hibáit önmagában elfedi. Az alapfelület glettelésére, jellemzően nincs szükség, egy alaposabb (szükség szerinti) vakolatjavítás elegendő. Alapozásra minden esetben szükség van, a rendszer jó tapadása és az alapfelület pórustelítése érdekében. A tapétázás, fóliaragasztásos technikával készül, a falakat kenjük be ragasztóval, a tapéta felhelyezése előtt. A változatos sruktúrában felhelyezett üvegszövet tapétát, hagyományos módon festjük, illetve ezek a struktúrák sok látványos díszítőfestési eljárást "engednek" meg. Ezáltal igen dekoratív eredmények érhetőek el.

Jellemzői: Nehezen, illetve nem éghető, strapabíró, vegyszer és mosásálló, korrózióálló, repedésáthidaló, mérettartó anyagok. Többször átfesthető.

Folyékony tapéták

Papírtapéta

Instant ragasztót tartalmazó papírkeverék, amelyet folyékony makulaturázásra használunk.

Csomagolópapír színű, gyengén vízálló, kismértékben hő és hangszigetelő tulajdonságú.


Textiltapéták

Általánosan elterjedt, folyékony tapétaféle. Alkalmas régi és új falakra.

A falak kisebb hibáit elfedi, hő és hangszigetelő tulajdonságúak, nehezen éghető, környezetbarát. Az esetleges sérülései, jól javíthatóak. A hajszálrepedéseket elfedi, portaszító hatású. Vizes helyiségekben is alkalmazható, mivel páraáteresztő.
Megjelenésében kifejezetten exkluzív, tetszetős bevonat. 100% pamut textíliából készül. Számtalan színben és különféle csillámokkal készülhet. Kellemes tapintású felületével barátságos környezetet nyújt, és úgynevezett hőérzet növelő hatása van.

Kombinálhatóak épületdíszítő elemekkel, amivel még exkluzívabb látványt érünk el.

Egyéb tapéták

Hőszigetelő alaptapéta

A szigetelő alátét tapéta zárt szerkezetű polietilén habanyaga, két oldalon papírhasírozással készül. A papírrétegeknek köszönhetően az alátét tapétát ugyanúgy ragasztjuk fel, mint bármelyik nehéztapétát. Megszünteti a falak káros lehűlését. Nem ajánlatos vizes, gőzös helyiségekben illetve, komoly falszerkezeti hibáknál alkalmazni (erős felázások, salétromosodás keletkezhet).

Parafa tapéta

A parafaburkolatok esztétikai megjelenésükből adódóan, nem igényelnek további felületkezelést. De igény esetén lehet glettelni és festeni is. Jól tartják a hőt, és hangelnyelők, a falak szellőzését nem gátolják. Környezetbarát tapéta.

PVC tapéta

Alappapírra ragasztott PVC-fedőréteggel ellátott tapétaféleség. Erős, tartós bevonat, repedésáthidaló, mosható, dörzsálló. Gyengén szellőzik. Általában csempe mintás, ugyanis csempeutánzat a célja. Vizes helyiségek tapétázására használjuk.

Öntapadós tapéta

Jellemzően márvány, kőutánzat, valamint fafajtákat utánzó változataik a legelterjedtebbek. Léteznek egyszínű, fém illetve metál változataik is. Vékony, de erős műanyagból készülnek, moshatóak, szellőzésük nem jó. Tökéletes felületelőkészítést igényelnek.

Üvegtapéta

Nyílászárók üvegfelületeinek betekintés elleni, valamint fényszűrésre szolgáló, öntapadós tapétaféle.

 

Főoldal

Tervezés

Téglaház Építés

Energiatakarékos Ház Építés

Lakásfelújítás

Vakolás

Szigetelés

Tetőtér Beépítés,Tetőfedés

Nyílászárók

Festés

Elérhetőség

kep

Referencia Képek:

12 3

45 6

78 9

1011 12

1314 15

16