fejlec

Energiatakarékos házaknak nevezzük az alacsony energiájú és az ún. passzívházakat.

Az energiatakarékos házak energiafogyasztásuk alapján kerülnek meghatározásra. Az alacsony energiájú házak között megkülönböztetünk ún. 30, 40, 60 kWh-os (3, 4, 6 l-es) házakat. Ezek a fogalmak az éves fűtési igényt takarják. Az energiatakarékos házak másik külön csoportja pedig az ún. passzívházak.

Energiatakarékos házak éves fűtési igénye:energiatakarékos ház

Alacsony energiájú ház:
max.: 7,0 m3 gáz/m2/év (kb. 70 kWh/m2/év)

Passzívház:
max.: 1,5 m3 gáz/m2/év (kb. 15 kWh/m2/év)

 

Az energiatakarékos (alacsony energiájú) háznál a hőveszteség csökkentése a cél. Ebben főszerepet játszik az építészeti kialakítás:

szerkezetek részleteinek hőtechnikailag is megfelelő kidolgozása.

A szerkezetek kialakításánál cél:

A mai előírásoknál jobb energetikai értékek
elérése.

Részletekre kiterjedő figyelem a csomóponti
kialakításoknál, hőhidak csökkentése,
légzárás biztosítása.

Az egyes szerkezeti elemek kiválasztásánál a hőhídhatásokat is figyelembe kell venni. Pl. nyílászáróknál az üvegezésen kívül fontos szerepet játszanak a keret hőtechnikai jellemzői, keret - üvegezés aránya, távtartó, beépítés hőhídhatása.

Az energiatakarékos ház gépészeti és építészeti szerkezeteinek összehangolásánál az ökológiai szempontok is fontos szerepet játszanak. Pl. szoláris, megújuló energia hasznosítása, csapadékvíz összegyűjtése, és újrahasznosítása.

A passzívházat azért nevezzük passzív háznak, mert szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre. A passzívháznál a hőveszteségeket minimalizáljuk és a belső - emberek, világítás, háztartási és technológiai berendezések hőleadásából származó - hőnyereséget maximalizáljuk.

A passzívház elve: zárjuk le jól a házat a külső hatások ellen, jó épületszerkezetekkel, kitűnő nyílászárókkal. Amennyire lehet, használjuk ki a szoláris energiát, és alakítsunk ki olyan szellőző rendszert, amelynél hőcserélőn keresztül adódik át az elvezetett használt levegő hőmennyisége a bevezetett friss levegőnek. A passzívházban a kellemes hőérzet aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható.
A passzívház elv egyszerűnek tűnik, de gondos tervezést és a részletekre való odafigyelést igényel.

Előnyei:

Éves fűtési igény kevesebb, mint 15 kWh/m2/év
(ez kb. 1,5 m3/m2/év gázfogyasztásnak felel meg), melyet az ún. PHPP energetikai számítással kell igazolni

A passzívház tervezésnél elengedhetetlen az úgynevezett PHPP (PassivhausProjektierungsPaket) számítás, amellyel már a tervezés során ellenőrizhetjük, milyen energetikai változásokat vonnak maguk után a különböző alaprajzi, tömegformálási és épületszerkezeti megoldások.
A PHPP számítás tulajdonképpen egy részletes ellenőrző és igazoló számítás annak bizonyítására, hogy a tervezett épület megfelel a passzívház kritériumainak.

Egy passzívház tervezésénél komplex szemléletmódra van szükség, hiszen egy passzív háznál a nívós építészeti megjelenés és az építtető életmódjához igazodó kellemes élettér kialakítása mellett az energetikai szemlélet és épületfizikai ismeretek is fontos szerepet játszanak.

Passzívház tervezésénél fontos elvek:

A passzívház tervezésénél sokféle építőanyag és szerkezet áll rendelkezésünkre. Falszerkezetek kiválasztásánál például több lehetőség közül választhatunk.

Mi jelent az alacsonyenergiájú ház és a passzív ház?
Miért érdemes passzívházat építeni?

A kifelé áramló hőveszteség csökkentésével és a szoláris energia maximális kihasználásával, igényre szabott gépészeti megoldásokkal, olyan épületet építeni, amely képes a minimális energiafelhasználás mellett kellemes, egészséges lakókörnyezetet alkotni télen, nyáron.

Alacsonyenergiájú épület:
Az alacsonyenergiájú épületek fűtésre fordított éves energia felhasználása kevesebb mint 70kwh/M2 ( 7 m3 gázfogyasztás /m2 éves szinten)
Az épület megfelel a feltételeknek, ha a külső határoló szerkezetek hőátbocsájtási tényezője nem több mint 0,2 W/m2K.
A szellőztető rendszer kiépítése csak ajánlott.
A csökkentett fűtési illetve hűtési energiaigény miatt sokkal kifizetődőbb az alternatív módok kihasználása (hőszivattyúk, kondenzációs gázkazán,stb)

Passzívház:
A maximális fűtési hőigény egy év alatt a lakóterület egy M2-ére számítva összesen legfeljebb 15 KWH lehet.

A passzívház egy olyan épületszabványt jelöl, amelyben a legmagasabb fokú komfortszint, mint télen, mind pedig nyáron aktív fűtés nélkül kerül biztosításra. Mindennek előfeltétele egy hőtanilag optimalizált, hőhídmentes és légtömör épületburok, speciális passzívházablakok és egy kimagasló hatékonyságú légkomfort szellőztetés hővisszanyeséssel, amely az egész házban permanensen  gondoskodik a friss levegőről.

Az energiatakarékos építési mód előnyei.

Komfortszínt


Friss levegő


Takarékosság és gazdaságosság

Nyári megfelelősség

Ökológiai szempontok

Krízisbiztonság

Építészeti sokszínűség

Minden mai energiatakarékos ház szükséges kritériumai a következők:

Ablakok és ajtók

Az épület légtömörsége

Hővisszanyerés (passzív házaknál elengedhetetlen)


Összefoglalva az energiatakarékos házak építésének leglényegesebb és elengedhetetlen feltételei a következők:

Főoldal

Tervezés

Téglaház Építés

Energiatakarékos Ház Építés

Lakásfelújítás

Vakolás

Szigetelés

Tetőtér Beépítés,Tetőfedés

Nyílászárók

Festés

Elérhetőség

kep

Referencia képek:

f1

f2

f3

f4

f5

f6

f7

f8

f9

f10

f11

f12

f13

f14

f15

f16

f17

f18